Kakaové bôby BIO RAW 250g Health Link

PDFTlačiťEmail
RAW celé
Kakaové bôby BIO
Predajná cena po zľave
Predajná cena7,10 €
Zľava
Popis

 

Kakaové bôby BIO RAW CRIOLLO 250g

Všetka čokoláda na svete sa vyrába z kakaových bôbov. Nepražené surové čisté kakao je tá najčokoládovejšia čokoláda na svete, pravá čokoláda! Chuť niektorých horkých čiernych čokolád sa veľmi blíži k chuti nepražených kakaových bôbov, nakoľko niektoré horké čokolády obsahujú veľmi vysoké percento kakaa. V surovej podobe si kakao zachováva veľké množstvo hodnotných výživných látok a naviac chutí úchvatne.

Kakaové bôby sú sušené semená plodov kakaovníka Theobroma cacao (theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov), prekurzor z ktorého je všetka čokoláda vyrábaná. Masovo produkovaná čokoláda vzniká pražením, skvapalňovaním, mletím a následným zmiešaním kakaových bôbov s rafinovaným cukrom, aditívami, mliečnymi práškami, hydrogenovanými tukmi, konzervantmi a inými dodatkami a z pôvodných hodnôt nezostáva prakticky nič. Naopak, vďaka cukru a aditívam vzniká mnoho prázdnych kalórií a psychických závislostí.

Najlepšou cestou ako využiť výživných hodnôt kakaa, a že ich nie je málo, je konzumovať ho v tej najčistejšej podobe ako ho vytvorila Matička Príroda, v podobe nepražených kakaových bôbov.

Kakao sa radí medzi tzv. "superfoods". Obsahuje približne 300 chemicky identifikovateľných látok, čo z neho robí jednu z najkomplexnejších potravín planéty.

Kakao obsahuje široké spektrum minerálov, vitamínov a antioxidantov. Je hlavne primárnym zdrojom horčíka a organickej síry v prírode, pričom práve horčík je považovaný za jeden z najviac nedostatkových minerálov v súčasnej štandardnej strave, vedúcej k prílišnému výskytu srdečných chorôb. Podľa vedeckých výskumov je tiež kakao najbohatšou plodinou na antioxidanty, obsahuje približne 10% flavonoidných antioxidantov, čo je 2x viac než červené víno a 3x viac než zelený čaj. Je to tiež 20x viac než v praženom štandardnom kakaovom prášku dostupnom na trhu. Antioxidanty v surovom kakau sú vysoko stabilné a ľahko vstrebatelné pre ľudský organizmus.

Kakao, respektíve čokoláda, má na ľudský organizmus stimulujúce a povzbudzujúce účinky, často je spájaná s láskou, potešením, uvoľnením a pocitmi šťastia. Látky, ktoré boli pre tieto účinky skúmané vedcami, sú mimo iného anandamid, arginín, dopamín, tryptofan a fenyletylamin.

Anandamid je endogénny kanabinoid prirodzene prítomný v ľudskom mozgu, spojený s pocitmi blaženosti alebo uvoľnenia – ananda napríklad znamená v sanskrte blaženosť. Arginín je považovaný za prírodnú viagru. Tryptofan je esenciálna aminokyselina, ktorá je prekurzorom serotonínu, významného neurotransmiteru ovplyvňujúceho mimo iného nálady a pocity. Fenyletylamin, ktorý býva nazývaný hormónom lásky a šťastia, je endogenný amfetamin. Je syntetizovaný z aminokyseliny fenylanin a je rovnako prítomný v kakau. V mozgu vyvoláva uvoľnenie dopaminu, ďalšieho neurotransmiteru, ktorý má vplyv na náladu. K zvýšenej sekrécii tejto látky dochádza napríklad pri orgazme. Vďaka týmto chemickým látkam je čokoláda skutočným antidepresívom, navodzujúcim dobrú náladu, pocity šťastia a spokojnosti a ďalej býva považovaná za ľahké afrodiziakum. S tým súvisí známa tradícia obdarovávania sa čokoládovými pochúťkami medzi milencami. Kakao v sebe navyše skrýva MAO inhibitory (Monoamin Oxidase Inhibitory), ktoré spomaľujú odbúravanie andamidov a ďalších neurotransmiterov, zaisťujúc tým ich zostávanie v krvnom obehu, a tak umožňujú dlhšie trvanie príjemnej nálady. To všetko dohromady s horčíkom a vitamínmi rady B, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu mozgu.

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.