Figy baby sušené 1000g BŠ

PDFTlačiťEmail
vážené
Figy
Predajná cena po zľave
Predajná cena6,00 €
Zľava
Popis

Figy sušené 1000g Biošujo

Sladké plody stromu, ktorého listy boli prvým odevom Adama vyhnaného z raja, sú zrejme najstrajšou domestifikovanou plodinou v histórii ľudstva. A jednoznačne jedným z najlahodnejších ovocných plodov, zrejúcich v období od júna do októbra.
Figy sú plodom moruše (Ficus carisa), nazvanej tiež figovník, príbuznej známych okrasných fíkusov. Strom pôvodom zo Stredného východu je značne odolný voči nedostatku vlahy, ale náročný na teplo, darí sa mu v oblastiach olivovníkov a vínnej révy. Je veľmi rozšírený po celej oblasti Stredomoria, v jeho európskej, severoafrickej i ázijskej časti.

Vyskytujú sa už po tisícročia v rozličných kultúrnych kruhoch. V Egypte boli pre faraónov liečivým prostriedkom, podľa Biblie nechal Ježiš Kristus vyschnúť figovník, pod figovníkom osvietilo Budhu a známa rímska vlčica dojčila pod figovníkom Romula a Réma. Z archeologických nálezov v okolí mesta Jericho pochádza zmienka o figách z 8. stor. p. n. l. Lahodné plody dosiahli značnú obľubu a význam v starovekom Grécku a Ríme, kde boli pre ľahkú dostupnosť a vysokú výživnú hodnotu, okrem iného aj hlavnou potravou otrokov. Starogrécky filozof Epikuros (4.stor. p. n. l.), zakladateľ epikurejskej školy, definoval príjemný život ako uspokojenie základných zmyslov, medzi ktoré patrí jedlo a pitie. Prehlásil, že mať dva stromy figovníka a dve prasiatka stačí ku šťastnému životu. Za pravdu mu dajú určite aj labužníci – veď sušená šunka v doprovode fíg je vynikajúcou pochúťkou.

KVET AKO PLOD

Raritou v ríši rastlín je skutočnosť, že kvetenstvo fíg je totožné s oplodím, laicky povedané – figy sú vlastne kvety. Odborne sa kvet a plod figovníka nazýva sykonium a vytvára sa, v závislosti na klimatických podmienkach, raz až dvakrát za vegetačné obdobie. Z divoko rastúcich figovníkov, ktoré sa vyskytovali v stredozemných krajinách, sa vyvinuli 2 druhy: Capri - figovník, ktorého plody nemožno jesť a šľachtený figovník. Tieto malé stromy majú buď samčie alebo samičie kvety. Zo samičích kvetov sa buď bez opelenia alebo po opelení osou (Andricus) vyvinú plody. Hmyz kladie vajíčka len do samčích kvetov Capri figovníka. Pri hľadaní nových miest na liahnutie prinesú tieto osy samčí peľ Capri-figovníka ku samičím kvetom šľachteného figovníka. Z tohto spojenia vznikajú najlepšie plody - figy skupiny Smyrna s dužinou jantárovej farby.

OBLASŤ VÝSKYTU

Dnes sa figy pestujú v stredozemných krajinách, v subtrópoch USA, Južnej Ameriky a južnej Afriky a Austrálie. Druhy s hrubou šupkou dozrievajú na jar po prvom kvitnutí alebo rastú vo vyšších polohách s drsnejšou klímou. Druhy s tenkou šupkou sú naproti tomu typickým letným ovocím so silnou arómou. Bledé, zlatožlté medové figy z Grécka sa nedajú kvôli ich veľmi tenkej šupke transportovať. Figovníky zle znášajú nízke teploty, mráz či krupobitie ľahko zničia celú úrodu. Figy sa dovážajú počas celého roka, z Turecka od augusta do októbra, z Grécka a Francúzska v auguste a septembri, z Talianska v septembri a októbri, z Izraela v októbri a novembri, z Brazílie od decembra do júla.

FIGY A ZDRAVIE

Figy majú v porovnaní s inými druhmi ovocia pomerne málo vitamínu C a provitamínu A. Naproti tomu obsahujú vápnik a fosfor vo veľmi priaznivom pomere pre obnovu kostného tkaniva a sú tak odporúčané napríklad pri osteoporóze. Pre vysoký obsah vlákniny a organických kyselín pôsobia blahodárne na funkciu tráviaceho ústrojenstva – čistia črevá, majú laxatívne účinky a pomáhajú pri žlčníkových a pečeňových problémoch. Vzhľadom k tomu, že figy patria k najzásaditejším druhom ovocia, vyrovnávajú kyslé reakcie v tele a pôsobia detoxikačne. Vysoký obsah pektínu znižuje obsah cholesterolu v krvi. Pre svoje blahodárne účinky mali figy odpradávna pevné miesto v ľudovom liečiteľstve. Okrem vyššie uvedených prínosov ako potraviny, boli používané aj ako účinný prostriedok proti bolesti zubov zmierňovanej masírovaním ďasien figovou dužinou.

Vďaka vysokému obsahu ovocného cukru – fruktózy, sú figy zdravým zdrojom energie. Vo sviatočnom období môžu byť vhodnou alternatívou praliniek či iných sladkostí, nielen pre diabetikov. Figy sú tiež vítaným zdrojom vitálnej sily s priaznivým pôsobením na nervový systém.

FIGY V KUCHYNI

Plody figovníkov sú vynikajúce čerstvé a veľmi zrelé, najlepšie práve odtrhnuté zo stromu. Naopak preprava čerstvých fíg je delikátna, z toho dôvodu sú na trhu pomerne vzácne. Ich vysoký obsah cukru ich predurčuje ku konzervácii sušením, sušené figy nájdeme na trhu po celý rok, v predvianočnom období samozrejme najviac. Už historicky patria spoločne s ostatným sušeným ovocím a orechami k typickým zimným pochúťkam, prípadne máčané v čokoláde alebo glazované. Iným spôsobom konzervácie je nakladanie, najlepšie do vínovice grappy – stávajúc sa tak dezertom a digestívom súčasne. Výborne chutí aj marmeláda z fíg, prípadne sirup. Sú skvelé aj k syrom či sušenej šunke (čo vedel aj Epikuros), ako prísada do šalátov (zeleninových aj ovocných). V šalátoch aj v sladkých pokrmoch sa vynímajú v lahodnej kombinácii s orechami a mandľami.

Krajina pôvodu: EU-Grécko/Turecko

Výrobca: Provita

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.