Mungo 200g Provita

PDFTlačiťEmail
Fazuľa
Mungo
Predajná cena po zľave
Predajná cena0,95 €
Zľava
Popis

 

Fazuľa Mungo 200g

Má pôvod v Indii, ale pestuje sa po celom svete, najmä v Thajsku, Austrálii a Číne.

Prečo je zdravá?

Je bohatá na vitamíny, bielkoviny, mangán, železo, horčík, kyselinu listovú a fosfor.

Čo sňou? Používa sa podobne ako azuky do polievok, nákypov a k obilninovým jedlám. Je veľmi vhodná na naklíčenie a surovú konzumáciu. Výborne chutí uvarená s kari korením.

Ako naklíčiť?

Nasypte fazule do väčšieho sita,dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou. Takto opláchnuté fazule vysypte do zaváraninového pohára a zalejte niekoľkými centimetrami vody (aj keď umývanie mohlo prebiehať pod tečúcou vodou, počas počiatočného namáčania absorbujú fazule značné množstvo vody, ktorá oživuje "spiace" enzýmy, preto je najlepšie použiť vodu filtrovanú, pramenitú alebo kupovanú - voda z kohútika obsahuje príliš veľa chlóru, ktorý klíčenie spomaľuje).
Ponechajte fazule namočené najlepšie počas noci alebo približne 15 hodín, a to na teplom mieste (čas namáčania sa mení v závislosti od druhu semien, ktoré plánujete naklíčiť).
Po uplynutí tejto doby všetku vodu zlejte. Pokiaľ v pohári žiadna neostala, znamená to, že fazule sú ešte smädné a vtedy je potrebné im doliať ešte trochu vodu a nechať ich ešte nejaký čas namočené. Voda, v ktorej semená namáčame, sa dobre hodí na zalievanie izbových rastlín, nevylievajte ju preto do drezu. Piť by sa však táto voda nemala - je totiž plná fytátov, ktoré síce ochraňujú rastlinný zárodok pred napadnutím mikróbmi žijúcimi v pôde, avšak tie isté fytáty narušujú aj určité biologické pochody v ľudskom organizme.
Po zliatí vody fazule dôkladne prepláchnite - buď ich vysypte do sita, alebo celý pohár aj s viečkom z gázy strčte pod tečúcu vodu a po naplnení niekoľkokrát prevráťte. Po prepláchnutí by sa mali fazule nechať dobre odkvapkať, pretože nadbytok vody môže byť v tejto fáze príčinou ich plesnivenia. Preplachovanie opakujeme každé ráno a večer. Pokiaľ je izbová teplota vyššia, fazule budú pravdepodobne potrebovať preplachovať aj viackrát.
Medzi jednotlivým prepieraním nechajte pohár s fazuľami na teplom mieste. Klíčky rašia najlepšie v tme a pri teplote okolo 21 °C.
Približne po 3 - 5 dňoch by mali byť klíčky dostatočne vyvinuté, aby boli pripravené na trochu svetla a slnečných lúčov. Pohár položte na okennú parapetu, udržujte ich ale stále vlhké (výborne sa k tomu hodí sprej na kropenie izbových rastlín). V tejto fáze však musíte dávať pozor, aby nebolo slniečka príliš a fazuľky sa neupražili. Ak chcete, aby vám vyrástli krásne dlhé a rovné klíčky, ako sa to darí Číňanom, nechajte fazuľu klíčiť v jednej vrstve na menšom plechu a položte na ne polyetylénový sáčok naplnený vodou a zaviazaný (klíčky porastú pozdĺžne a nebudú sa krútiť).
Po niekoľkých hodinách slnečného svitu by mali byť klíčky pripravené ku konzumácii. Optimálne množstvo vitamínov by mali mať 50 - 96 hodín po začatí klíčenia. Spotrebovávajú sa buď okamžite (predtým ich ešte raz prepláchneme), alebo sa môžu skladovať v chladničke vo vzduchotesných nádobách či v zatavených mikroténových vreckách. Niektorým ľuďom nechutia šupky - práve šupky fazule mungo majú trochu nahorklú chuť. Zbavíme sa ich tak, že klíčky nasypeme do misky, nalejeme na ne vodu a opatrne ich zamiešame - šupky by sa mali od klíčkov oddeliť a vyplávať na hladinu. Nám osobne však táto nahorklá chuť nevadí. Ak sa totiž zbavíte šupiek, zbavujete sa aj vynikajúceho zdroja vlákniny.

Výrobca: Provita

Krajina pôvodu: Čína

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.