Čirok lúpaný BIO 500g PROBIO

PDFTlačiťEmail
Prirodzene bezlepkový v BIO kvalite. Objavte silu a odolnosť čiroku!
Čirok lúpaný BIO 500g PROBIOČirok lúpaný BIO 500g PROBIO
Predajná cena po zľave
Predajná cena2,10 €
Zľava
Popis
Čirok lúpaný BIO 500g PROBIO
Jedinečná plodina pre zpestrenie vašich príloh, polievok aj šalátov a tiež sa dá pripraviť na sladko s ovocím. Čirok je pšenica celiakov a alergikov. Čirokové bielkoviny si zamilují vegetariáni, vegáni aj makrobiotici. A o čiroku sa hovorí, že funguje jako skvelý antioxidant a chrání naše bunky proti stárnutiu. 

Cirok lúpaný môžeme použiť ako prílohu k hlavnému jedlu, závarku do polievky, do zeleniových zmesí a tiež sa dá pripraviť na sladko s ovocím.
Zrnový cirok sa uplatňuje najmä pri výrobe cereálnych a snack potravín, v pekárstve a v pivovare. Niektoré odrody zrnového ciroku podľa výskumníkov môžu byť účinným prostriedkom v prevencii rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb, tak ako brusnice či čučoriedky.

Základná príprava: Cirok varíme v jemne osolenej vode s kvapkou oleja cca 20 minút (v pomere 1:2, cirok : voda)
Recept cirokové rizoto:
Potrebujete: 250 g cirokových zŕn, 1 hlavičku brokolice, 2 listy hlávkovej kapusty, 1 ČL morskej soli, štipku chilly alebo červenej pálivej papriky, 0,5 ČL kokosového oleja alebo masla

Cirok si dajte namočiť do vody aspoň na 8 hodín. Po čase ho zlejte z vody a zalejte v hrnci vodou novou a dajte ho variť. Po zovretí vody ho nechajte na miernom plameni poloodkryté variť aspoň 45 – 55 minút. Cirok varíte podobne ako cestovinu alebo ryžu, len dlhšie. Hlávkovú kapustu si nakrájajte na malé kocky, rozhorúčte kokosový olej alebo maslo na panvici a na tom opražte pokrájanú kapustu a ku koncu pridajte aj brokolicu natrhanú na malé kúsky, potom ich zalejte vodou a jemne povarte 5 – 7 minút. Uvarený cirok zmiešajte s uvarenou brokolicou, kapustou, soľou a chilly. Premiešané cirokové rizoto môžete podávať s postrúhaným tvrdým syrom.

Recept cirokový bezlepkový chleba:
Potrebujete: 1,5 hrnčeka cirokovej múky, 0,5 hrnčeka bezlepkovej múky, 1 hrnček zemiakového škrobu (Solamyl), 2 ČL xantánovej gumy, 2 ČL morskej soli, 2 ČL sušené droždie

Všetky suroviny spolu dobre zmiešajte a spojte, ak máte pekárničku je to jednoduché len to tam všetko vsypte a zapnite. Cesto cirokového chlebíka by malo byť nadýchané a mäkké, nie úplne tuhé ako chlebové cesto, ak by bolo veľmi tuhé prilejte trochu teplej vody a opäť dobre spracujte. Cirokový chleba vložte do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečte 45 – 55 minút. Uvidíte podľa kôrky, každá rúra pečie inak.
Zloženie: cirok lúpaný z ekologického poľnohospodárstva

Výživové údaje v 100 g:                        
Energia     1 516 kJ / 358 kcal
tuky     3,10 g
- z toho nasýtené mastné kyseliny     2,70 g
sacharidy     70,00 g
- z toho cukry     2,50 g
vláknina     3,50 g
bielkoviny     10,00 g
soľ     0,40 g

Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25°C a relatívnej vlhkosti najviac 70%

Alergény: Môže obsahovať stopy sezamu
Krajina pôvodu: Čína

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.