Špaldová celozrnná múka 1000g Dali

PDFTlačiťEmail
Špalda obahuje relatívne veľa nenasýtených mastných kyselín a neobsahuje cholesterol.
Špaldová celozrnná múka 1000g DaliŠpaldová celozrnná múka 1000g Dali
Predajná cena po zľave
Predajná cena1,25 €
Zľava
Popis
Špaldová celozrnná múka 1000g Dali
Špaldová pšenica obsahuje takmer všetky základné zložky dôležité pre zdravý ľudský organizmus.
16 – 17% bielkovín (oveľa viac ako klasická pšenica), esenciálne aminokyseliny, lysin, threonin, leucin, vitamíny B (thiamín, riboflavín, niacín), beta karotén.
Špaldová pšenica má vyšší obsah draslíku dôležitého na reguláciu osmotického tlaku v bunkách, síry a horčíka. Obsah stráviteľného škrobu, ktorý je dôležitým energetickým zdrojom pre človeka aj zvieratá, sa u pšenice špaldy takmer rovná pšenici siatej, má ale podstatne nižší obsah stráviteľných cukrov. Obsah nerozpustnej vlákniny je o niečo nižší ako pri klasickej siatej pšenici. Potravinárska vláknina špaldy má jemnú štruktúru vlákien, je veľmi dobre znášaná, podporuje trávenie a črevnú peristaltiku.
Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu nervového systému, cení sa jej ľahká stráviteľnosť (neobsahuje anti-nutritivné subsatancie) a vhodnosť pri liečení niektorých alergii. Konzumácia špaldy vykazuje omnoho nižšiu toxicitu pre jedinca alergického na lepok a v niektorých prípadoch alergiu vôbec nevyvoláva.
Energetické hodnoty v 100g:

Energia: 1652KJ

Bielkoviny: 12,1g

Sahcaridy: 75,0g

Tuky 1,7g

Výrobca: Dali

Krajina pôvodu: CZ

Bábovka zo špaldovej múky:
Potrebujeme:
350 - 400g špaldovej múky
250g cukru
200 ml vody
80 ml oleja
3 vajcia
100g mletých orechov
1 prášok do pečiva
tuk na vymastenie formy

Postup prípravy:

Vajíčka oddelíme na bielka a žĺtka.
Cukor so žĺtkami spoločne vymiešame do penista, potom za stáleho miešania prilievame vodu s olejom, prisypeme oriešky a postupne pridávame špaldovú múku.
Do posledného dielu špaldovej múky vmiešame prášok do pečiva a všetko vypracujeme na cesto.
Z bielok vyšľaháme sneh a zľahka primiešame do cesta.
Bábovkovú formu vymažeme tukom a vysypeme múkou, potom do nej vlejeme cesto.
Pečieme v rúre 45 minút pri teplote 160 – 180 stupňov.
Hotovú bábovku vyklopíme z formy a pocukrujeme.
Špaldová múka zvýrazní orechovú chuť bábovky a jej vzhľad.

Domáci chlieb zo špaldovej múky:
Potrebujeme:
1. 310 g špaldovej múky jemnej
2. 200 g hladkej múky
3. 1 kávovú lyžičku cukru
4. 80 g zmäknutého masla
5. 2 kávové lyžičky soli
6. štipku mletej škorice - nemusí byť
7. 1 - 2 stredne veľké vajíčka
8. 2 - 3 dcl mlieka
9. 10 dkg nasekaných lieskových orieškov
Na posypanie:
1. cca. 20 g drobnejšie nasekaných orieškov
Postup:
V stredne veľkej miske postupne zmiešate všetky prísady a dôkladne vypracujete cesto. Dbajte o to, aby sa nelepilo na misku, podľa potreby buď dosypte múku alebo opačne dolejte trochu mlieka. Cesto na záver poprášte múkou, dôkladne zakryte a nechajte trochu nakysnúť.
Potom ho vyklopte na pomúčenú dosku. Vytvarujte bochník a vložte ho do vymastenej formy. Potrite vodou a posypte nasekanými orieškami.
Pečte vo vyhriatej rúre asi 30 - 50 minút.

Šišky zo špaldovej múky:
Potrebujeme:
1 kg špaldovej múky hladkej
1 kg chlebovej múky hladkej T 650
0,5 l vody
50 g pekárskych kvasníc
štipka morskej soli
1 PL sójovej omáčky
0,05 l pšeničného sirupu
1 l slnečnicového oleja
džem podľa potreby
Postup prípravy
Múku špaldovú zmiešame so soľou. Pridáme vo vode rozpustené kvasnice, sójovú omáčku, olej, sirup pšeničný a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teple vykysnúť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát asi 1,5 cm hrubý a vykrajujeme kolieska. Necháme ich na doske podkysnúť. Vykysnuté kladieme do rozpáleného oleja a pečieme po oboch stranách do zlatista. Pri vkladaní šišiek do oleja urobíme v prostriedku palcom dierku pre lekvár
a kladieme ich dierkou do oleja. Šišky ozdobíme džemom.

JABLKOVÝ KOLÁČ:
Potrebujeme:
300 g hladkej špaldovej múky
4 žĺtky
4 bielka
150 g masla
150 g cukru
1 vanilka
200 g olúpaných a hrubo nakrájaných jabĺk
100 g hrozienok
1 lyžica kakaa
1 prášok do pečiva
na špičku noža soli
kôra z 1 citrónu
kokos alebo orechy
varová čokoláda
Všetky suroviny okrem bielkov zmiešame na cesto a nakoniec jemne zapracujeme sneh z bielkov. Cesto rozotreme na plech a upečieme. Ešte teplé ale nie horúce potreme zaváraninou. Posypeme strúhaným kokosom, alebo orechmi a nahusto pokapeme čokoládou.

KYSNUTÉ CESTO:
750 g špaldovej múky hrubej
500 ml mlieka
1-2 vajcia
200 g tuku (hera)
2-3 kocky cukru
kvasnice
lyžica múčkového cukru

Mlieko ohrejeme (max. Na 40 °C), osladíme kockami cukru, rozdrobíme kvasnice a necháme stáť v teple, až kým sa vyplavia na hladinu. Do preosiatej múky pridáme soľ, múčkový cukor, mlieko s kvasnicami, vajcia a zmiešame. Tuk rozpustíme a vmiešame do hmoty. Zpracovávame dokedy sa cesto neprestane lepiť na misu aj na varačku. Necháme oddýchnúť. Môžeme ešte poliať 2 lyžicami oleja a znova premiesiť. V teple necháme vykysnúť asi na dvojnásobný objem.

MAKOVÝ A ZELENINOVÝ ZÁVIN ZO ŠPALDOVEJ MÚKY:
Potrebujeme:
1 hrnček celozrnnej pšeničnej múky
1 hrnček celozrnnej špaldovej múky
1 hrnček 70 % múky
1 hrnček ryžového alebo ovseného mlieka
1 hrnčeka slnečnicového oleja
1 hrnčeka vody
1 prášku do pečiva
Urobíme cesto a necháme stuhnúť v chladničke 15 až 30 minút. Rozkrojíme na 3 rovnaké diely, posypeme kukuričnou strúhankou alebo kokosom, uložíme plnku, cesto zabalíme a pečieme 40 min na 165 °C. Povrch cesta môžeme jemne potrieť rozšlahaným vajcom a posypať opraženými slnečnicovými semienkami.
PLNKA MAKOVÁ:
Umelieme mak, ovsené sušené mlieko rozpustíme vo vode, pridáme pšeničný sirup, mak, umyté a uvarené hrozienka, trochu tuku, vidličkou rozmačkáme v mierne osolenej vode uvarenú tekvicu. Nakoniec ochutíme škoricou, vanilkou a trochou šťavy z citrónu.
PLNKA ZELENINOVÁ:
Na troške slnečnicového oleja osmažíme cibulku, pridáme na kocky nakrájanú tekvicu vrátane šupky, zalejeme horúcou vodou, osolíme a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Pridáme kyselú kapustu a dusíme ďalších 5 minút. Navrch na túto zmes poukladáme červenú fazulu a na fazulu môžeme poukladať usmažené osolené šampiňóny.

ŠPALDOVÝ CHLIEB:
Potrebujeme: 
500 g špaldovej hladkej múky celozrnnej
2 lyžice medu 
1 lyžica chlebového korenia
1 balíček sušených kvasníc
1 vajce
1/4 l vlažného ovseného nápoja
slnečnicové semiačka 
1 lyžica morskej soli
Všetky prísady zmiešame a umiesime z nich pevné cesto. Necháme ho uležať na teplom mieste. Medzitým vymažeme dve hlbšie formy maslom a vysypeme  ich slnečnicovými semienkami. Keď cesto zväčší svoj objem asi o tretinu, naplníme ním formu. Pečieme v rúre pri 180 °C asi 1,5 hodiny.

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.