Pohánková múka hladká BIO 500g PROBIO

PDFTlačiťEmail
Prirodzene bezlepková, jemne zomletá múka z pohánkových krúp, ktorá vonia a chutí najlepšie zo všetkých.
Pohánková múka hladká BIO 500g PROBIOPohánková múka hladká BIO 500g PROBIO
Predajná cena po zľave
Predajná cena2,35 €
Zľava
Popis
Pohánková múka hladká BIO 500g PROBIO
Pohánke od Pro Bio je venovaná maximálna pozornosť pri sušení, čistení, lúpaní a aj samotnom mletí. Preto vonia a chutí najlepšie zo všetkých.
Pohánková múka je vhodná ako prímes do bielej múky pre zvýraznenie chuti. Vo Francúzsku sa z pohánkovej múky pripravujú tradičné palacinky - sladké crepes a slané galettes. Z pohánkovej múky môžete pripraviť múčniky, knedlíky, palacinky, omelety alebo ju použiť k zahusteniu polievok či omáčok.
Pohánka je základná potravina Číňanov a Japoncov. Rusi a Ukrajinci z pohánkovej a pšeničnej múky pečú "bliny" (lievance) a varia pohánkovú kašu. Pohánku do Európy priniesli Saracéni. Pestuje sa na málo úrodných, piesčitých pôdach. Má krátke vegetačné obdobie. Je preukázané, že posilňuje imunitu, je liekom na cievy, kŕčové žily, hemoroidy, ale aj na pohlavné orgány. Reguluje krvnú zrážanlivosť a obsah cholesterolu v krvi. Je vhodná pre diabetikov, pre ľudí s bezlepkovou diétou a ľudí s tráviacimi problémami. Doporučuje sa tiež pri detoxikácii organizmu a pri silnej a dlhej menštruácii. Hovorí sa, že podporuje sexuálne funkcie. Okrem obsahu 18 rôznych aminokyselín, minerálnych látok a vitamínov obsahuje pohánka rutín, čo je liek na cievy. Rutínu je najviac v šupke a vo vňati pred kvitnutím - preto je dobré piť pohánkový čaj, v ktorom je šupka aj list. Alebo si zasaďte nelúpanú pohánku do kvetináča alebo do záhradky a vňať používajte na chleba, či do polievok rovnako ako pažitku.
Nelúpaná pohánka s hnedou šupkou je určená na siatie a nie na konzumáciu.
FORMY POHÁNKY:
Pohánkové krúpy – vznikajú lúpaním pohánky, sú vhodné do polievok, rizot, šalátov, na varenie, zapekanie, alebo ako príloha.
Pohánková krupica alebo hrubšia lámanka – je vhodná do pomazánok, alebo kaší.
Múka – je získaná jemným mletím, je zdravou a výživnou alternatívou oproti bežným múkam
Šupka a vňať -  je možné variť čaj, ktorý bude obsahovať prospešný rutín. Podmienkou je nezlievať vodu, v ktorej sme pohánku varili, zliali by sme väčšinu rutínu.
Pohánkové cestoviny

JE VÝBORNÝM ZDROJOM: fosforu, lecitínu, lyzínu, rutínu, vitamín B1, vitamín B2, vitamín E, vitamín C

ŠPECIFICKÉ VLASTNOSTI:
Pohánkové pokrmy sú ľahko stráviteľné a nezaťažujú žalúdok. Ako výživná a posilňujúca strava je vhodná pre rekonvalescentov. Ide o jedinečnú obilninu s alkalickým pôsobením, bohatú na vlákninu a kremík. Pri hnačkách a úplavici posilňuje črevný systém. Je bohatým zdrojom rutínu, čo je flavonoid posilňujúci vlásočnice, blokujúci vnútorné krvácanie, tvorbu hemoroidov, kŕčových žíl a vysoký krvný tlak. Pohánkové klíčky obsahujú veľa chlorofylu, vitamínov a enzýmov. Má vysoký obsah lecitínu a lyzínu. Lyzín je životne dôležitou bielkovinovou stavebnou látkou podporujúcou rast kostí. Rovnako sa vyznačuje pozoruhodným množstvom fosforu, v stopovom množstve obsahuje nikel, kobalt, meď a okrem toho obsahuje vitamíny dôležité pre nervový systém B1, B2, B6.

RECEPTY:
Pohánkové palacinky:
250 g pohánkovej múky, voda, štipka morskej soli,  1 – 2 vajce
Zo surovín urobíme redšie cesto. Ak si prajeme palacinku na sladko – osladíme hnedým cukrom a necháme odstáť. Jemnou vrstvou cesta nalejeme na ľahko omastenú panvicu a osmažíme z oboch strán. Natrieme podľa chuti (kompót, marmeláda...)

Pohánkové rohlíčky:
150 g jemnej pohánkovej múky, 120 g mletých orieškov, 120 g pšeničnej celozrnnej múky, 100 g fruktózy, 125 g masla, 2 – 3 lyžice medu, trochu sójového mlieka
Zmäknutý tuk premiešame s múkou a s orechami. Pridáme cukor a med. Trpezlivo rozpracujeme cesto, po spracovaní nechať zabalené v sáčku odležať v chlade. Pred tvarovaním je dobré ho vybrať – tuk by sa drobil. Tvarujeme rohlíčky, ešte teplé ich obaľujeme v cukre.

Pohánka s bryndzou a cesnakom: 250 g pohánky, 5 dcl vody, 250g bryndze,  2 -3 strúčiky cesnaku, vňaťky, morskej soli
Pripravíme pohánku ( podusiť domäkka), pridáme bryndzu a rozmiešame. Po chvíli zamiešame cesnak roztlačený so soľou. Vznikne kaša, ktorú po servírovaní posypeme vňaťkou.
Zloženie: 100% pohánková múka BIO
Skladovanie: Skladujte pri teplote do 25 ° C a relatívnej vlhkosti vzduchu do 75%
Výživové údaje na 100 g: kJ 1428 / kcal 337; tuky 2,3g; z toho nasýtené mastné kyseliny 0,5g; sacharidy 67,3g; z toho cukry 0,5g; bielkoviny 11,7g; soľ 0,002g 
Výrobca: Bio Harmonie CZ
Poľnohospodárska produkcia: EU
 

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.