Amarantová múka 400g Provita

PDFTlačiťEmail
Láskavec
Múka amarant
Predajná cena po zľave
Predajná cena1,90 €
Zľava
Popis

Amarantová múka  400g

Výrobca: Vega Provita

Krajina pôvodu: Česko

Zloženie a nutričná hodnota
Láskavec má vysokú nutričnú hodnotu semien aj lisov. Je považovaný za jednu z najvýživnejších rastlín na svete. Múka amarantu má charakteristickú korenitú a mierne štipľavú chuť. V porovnaní s ostatnými obilninami (8 - 14%) má oveľa vyšší obsah bielkovín (18%) a vyváženú skladbu aminokyselín. Za nepriaznivú vlastnosť tejto obilniny možno považovať vysoký obsah tukov (7 - 8% v sušine). Obsah vlákniny je tiež pomerne vysoký (4,5 - 5% v sušine), o je z hľadiska výživy vyhovujúce. Celozrnná múka z láskavca má v porovnaní s pšenicou vysoký obsah vápnika, draslíka, fosforu a horčíka. Zo stopových prvkov vyniká najmä vyšším obsahom železa. Z esenciálnych aminokyselín je zastúpený relatívne vo vysokom množstve lyzín (9,48g/kg), čo je približne trojnásobok oproti pšeničnej hladkej múke. Podiel esencialánych aminokyselín v pšeničnej múke je 26,34 g/kg, kým v a celozrnnej múke z amarantu je to až 43,23 g/kg. Zo zloženia mastných kyselín je evidentný vyšší obsah kyseliny linolovej (50,08 %). Nutrične vyvážené zloženie láskavca mu dáva predpoklad k lepšiemu využitiu v cereálnych technológiách. Stále častejším používaním chemických prípravkov v poľnohospodárstve a kontamináciou pôd z chemickej výroby vznikol problém kumulácie ťažkých kovov v rastlinných roduktoch. Láskavec patrí práve k takýj plodinám, ktoré majú schopnosť vo zvýšenej miere hromadiť ťažké kovy. V porovnaní napr. s hlávkovým šalátom, ktorý bol pestovaný na tej istej zemine za tých istých podmienok, láskavec akumuloval až 103-násobne viac olova, 240-násobne viac kadmia a 5,9-násobne viac ortuti.
Využitie
Láskavec sa využíva na priamo konzumáciu alebo je súčasťou mnohých potravinárskych výrobkov, prípadne nachádza využitie v krmovinárstve a je surovinou pre ďalšie priemyselné odvetvia.
V niektorých štátoch strednej a južnej Ameriky, Afriky a Ázie sa konzumujú mladé rastliny a listy láskavca buď v čerstvom stave alebo ako
varené listová zelenina ochutená rôznym korením. Upravené ako špenát sa používajú na plnenie tortíl alebo omeliet. V mnohých ďalších štátoch sa používajú hlavne semená, a to buď celé, neupravené či varené, alebo po zomletí – ako amarantová múka. Semená láskavca sa využívajú ako ingrediencie najmä pri výrobe rôznych pekárenských výrobkov, cestovín, detskej výživy a instantných nápojov. Pre tieto účely sa rôzne upravujú – suchým mletím, pražením, pufovaním, extrúziou, pučaním, varením za atmosferického alebo zvýšeného tlaku, vločkovaním, klíčením, enzymatickým či tepelným opracovávaním s vápenným mliekom.
Celé amarantové zrná sú vhodné ako prídavok na celozrnný chlieb, kde môžu nahradiť 10% pšeničnej múky. Najbežnejší spôsob úpravy semien je ich opraženie pri teplote 170 – 190 o C. za normálneho alebo zvýšeného tlaku, pri ktorom zrno pukne, zväčší svoj objem a získa orieškovú chut. Takto upravené semená sa konzumujú samostatne ak snacky, s mliekom a medom ako desiata alebo ako náhrada pri obaľovaní mäsa či zeleniny. Sú vynikajúce na posypávanie povrchu cukrárenských výrobkov, krémov a ovocných šalátov. Naklíčenie a tepelné opracovanie s vápenným mliekom spôsobuje podstatné zlepšenie fyzikálno – chemických vlastností a nutričnej hodnoty amarantových semien. V priebehu klíčenia dochádza ku výšeniu obsahu bielkovín a lyzínu, celkových a redukujúcich cukrov, vzrastá obsah vitamínov (hlavne B - komplexu a vitamínu C), znižuje sa obsah stachyózy a rafinózy. U naklíčených semien je nižšia aj ich energetická hodnota. Vločkovaním sa zvyšuje využiteľnosť bielkovín, varením vzrastá ich kvalita. Amarantové vločky sú súčasťou detskej výživy. Často sa kombinujú s ovsenými, kukuričnými alebo pšeničnými produktmi a používajú sa na varenie kaší, polievok a na výrobu detských sušienok.
Z neupravených alebo vopred rôzne upravených (pražených, pufovaných alebo extrudovaných) semien láskavca sa môže vymieľať celozrnná múka aelbo múka s nižším podielom vlákniny. Má spomínanú orieškovú príchuť a je vhodná na prípravu nekvasených, plochých druhov chleba (tortily, chapatti). Tu jej zastúpenie tvorí 10 – 30 % a významne zvyšuje obsah bielkovín hotových produktov. Múka láskavca neobsahuje lepok, preto sa pri príprave kvasených výrobkov mieša s pšeničnou múkou. Je súčasťou mnohých pekárenských a cukrárenských produktov. Z amarantovej múky sú populárne aj amarantové cestoviny Ich základom je semolina ( z tvrdej pšenice) a amarantová múka sa pridáva v množstve od 5 do 20%.
V niektorých oblastiach sa konzumujú klíčky alebo naklíčené semená ako súčasť šalátových receptov, dressingov a omáčok, pilafov, pudingov, pridávajú sa do toastov, atď.
Šľachtením amarantu sa na Slovensku zaoberá Výskumný ústav rastlinnej výroby v Piešťanoch, avšak pokusne sa pestoval aj na južnom
Slovensku a na Záhorí.
Zdravotné hľadisko konzumácie
Láskavec ( Amaranthus L.) ako liečivá rastlina nemá v našej oblasti tradíciu. Liečebné použitie je známe najmä pri druhu A. spinosus L.,
pestovanom v Indii, na Filipínach i v južnej a západnej Afrike. Jeho kmeň a nadzemná časť sa používajú ako preháňadlo. Má sťahujúci a močopudný účinok a účinkuje aj pri ekzémoch. Ďalšie druhy (A.lividus L., A caudatus L., A. paciculatus L.) sa používajú najmú ako zelenina a dietetikum. Zo zdravotného hľadiska je v rode Amaranthus zaujímavý obsah flavonoidu rutínu. Pri sledovaní obsahu flavonoidov v jednotlivých orgánoch rastliny bolo zistené, že najvyšší obsah je v listoch (0,2, - 0,75%), menej je v kvetoch ( 0,05 - 0,3%) a stonkách(okolo 0,02%). V koreňoch sa nachádzajú flavonoidy len v stopových množstvách.

Recenzie

Zatiaľ tu nie je žiadna recenzia pre tento tovar.